ماندن یا نماندن در بورس، مساله این است

سه شنبه،۰۴ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۳

بازار بورس از نیمه مردادماه پس از چهار ماه صعود شتابان، وارد مرحله اصلاح و فرسایش شد و سهامداران تازه‌وارد را غافلگیر کرد. موج نگرانی و خروج هزاران میلیارد تومان سرمایه از بورس، بخاطر عدم هماهنگی سیاستگذاران موج زیان بسیاری از افراد حقیقی شده است.

ماندن یا نماندن در بورس، مساله این است

چرا اینگونه شد؟ آیا با اصلاح رفتارها و ارسال سیگنال های مثبت می توان دوباره مردم را به بازار سرمایه امیدوار کرد؟

بورس، سال ۹۹ را متفاوت با دیگر سال‌ها آغاز کرد، فعالان بازار سرمایه با توجه به حمایت‌های دولت، افزایش مکرر شاخص بورس و دست‌یابی به رکوردشکنی‌های غافلگیرکننده، روی خوش به این بازار نشان دادند و نقدینگی‌های سرگردان در اختیار خود را وارد این بازار کردند.

بورس در اوایل مردادماه در ادامه روند صعودی شاخص بورس در تیرماه در مدار افزایشی قرار داشت، اما ناگهان از اواسط مردادماه با انتشار خبر توقف عرضه مرحله دوم صندوق ETF (دارا دوم) تغییر مسیر داد و بازار در شوک این خبر قرار گرفت. گرچه این خبر به سرعت و با تصمیم‌گیری مسئولان، منتفی و وعده عرضه این صندوق را در ابتدای شهریور ماه داده شد اما تاثیر آن بر معاملات بورس، سنگین بود. همچنین بازار تحت تاثیر فروش عجولانه سهام عدالت از سوی کارگزاری‌ها باز هم با افت بیشتر شاخص بورس مواجه شد.

برخی از تازه واردان که تا به حال چنین افتی را در بازار تجربه نکرده بودند،  به فکر خروج از این بازار افتادند، این در حالیست که اکثر کارشناسان معتقدند سودهای کلان از بازار سرمایه زمانی عاید آن دسته از سهامداران این بازار می‌شود که با صبر و تحمل بیشتری اقدام به فعالیت در این بازار می کنند.

تحلیل معاملات بورس از ابتدای سال جاری تا کنون نشان می دهد،  اصلاح اخیر شاخص بورس را نمی‌توان نشات گرفته از خبر منتفی شدن صندوق دارا دوم دانست بلکه بازار در طول چهار ماه گذشته یک نفس و بدون هیچ استراحتی به چنان رشد و بازدهی دست پیدا کرده است که ایجاد اصلاح سنگین در محدوده کانال دو میلیون واحد برای این بازار دور از انتظار نبود و فقط خبرهای منتقل شده به بازار بهانه‌ای بودند تا بازار را وارد اصلاح سنگین طولانی کند.

با توجه به چنین اتفاقی در بازار، سازمان بورس پنجشنبه گذشته یکباره تصمیمات جدیدی را برای این بازار اتخاذ کرد تا شاید بتواند کمکی در کاهش التهابات ایجاد شده در بازار باشد و همچنین به دنبال آن شورای عالی بورس به دستور وزیر اقتصاد و دارایی جلسه ای فوری را در روز شنبه برگزار کرد تا بتواند با اتخاذ تصمیمات لازم، دوباره رشد به این بازار بازگرداند.

جذابیت روند معاملات بورس تا نیمه نخست مردادماه

حسین زمانی،  کارشناس بازار سرمایه  در گفت و گو با ایرنا به جذابیت روند معاملات بورس تا نیمه نخست مرداد ماه اشاره کرد و افزود: ورود نقدینگی در این دوران بسیار بالا بود اما از نیمه‌های مرداد ماه انتشار خبر منتفی شدن عرضه صندوق‌های سرمایه‌گذاری ETF و نیز عرضه بلوکی سهام این صندوق‌ها روند کلی بازار را تغییر داد که در این مدت، طبق آمارهای موجود، رقمی قابل توجه از بازار خارج شد. وی ادامه داد: با توجه به فضایی که از روز پنجشنبه به دلیل انتشار خبرهای تاثیرگذار در بازار ایجاد کرده بودند، پیش‌بینی می‌شد از روز شنبه روند بازار با کمی ترس و نگرانی به سمت تعادل پیش رود در حالی که اینگونه نشد و بازار روند منفی را در پیش گرفت. سهامداران ترسیده اند و ممکن است نسبت به گذشته متعادل‌تر با بازار برخورد کنند و هیجانات بازار گرفته شود.

زمانی اظهار داشت: اخبار مثبتی مبنی بر بازگشت زمان معاملات به روال گذشته، افزایش صندوق با درآمد ثابت به ۱۵ درصد، افزایش قیمت دلار، افزایش افزایش ضریب اعتبار کارگزاری، برگزاری جلسه اضطراری شورای عالی بورس از جمله اخبار مثبتی بودند که در آخرین روز هفته گذشته به بازار تزریق شدند و باید بر تغییر روند بازار و بازگشت رشد به معاملات بازار تاثیر می‌گذاشتند.

این کارشناس بازار سرمایه، اصلاح ۳۰ تا ۵۰ درصدی قیمت سهام شرکت‌ها را که اکثر آنها به لحاظ تکنیکالی و بنیادی مستعد رشد و صعود هستند و نیز تزریق خبر افزایش سرمایه برخی از شرکت‌ها از طرف ایمیدرو به بازار را از جمله عواملی دانست که در روند صعودی بازار تاثیرگذار خواهند بود. وی گفت: این اخبار از جمله خبرهای مثبتی برای بازار تلقی می‌شوند که می‌توانند بازار را به سمت روند صعودی بازگردانند.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه  سهام شرکت ها در مدت کمتر از ۱۰ روز درصد اصلاح قابل توجهی را متحمل شد، افزود: در مهر ماه سال ۹۷ شاهد چنین اصلاحی در بازار بودیم با این تفاوت که اصلاح شاخص بورس در سال ۹۷ حدود ۲۰ درصد و در مدت زمان پنج ماه صورت گرفت. به لحاظ حمایتی و تکنیکالی اصلاح پرشتاب شاخص بورس می‌تواند سودهای کلانی را در اختیار سهامداران قرار دهد.

وی با تاکید بر اینکه اصلاح اخیر شاخص بورس را نمی‌توان به دولت ربط داد، گفت: بخشی از افت شاخص بورس ناشی از خبر منتفی شدن صندوق‌های ETF بود.

این کارشناس بازار سرمایه روند معاملات بورس را در شهریور ماه صعودی پیش بینی کرد و گفت: بازار در چند روز ابتدایی هفته روند متعادلی را برای معاملات در پیش گرفت وامیدواریم بعد از آن به سمت مسیر اصلی خود که همان روند صعودی است باز گردد.

نااطمینانی، زمینه‌ساز فشار فروش در بورس

در ادامه «محمود قندچی»، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه معاملات بورس در مرداد ماه ادامه‌دهنده روند معاملات در تیر ماه بود، گفت: بورس در مرداد ماه با روند صعودی کار خود را آغاز و با ارزش معاملات بالایی همراه بود اما به طور کلی با توجه به رشدی که بازار در تیر ماه تجربه کرد روز به روز شاهد افزایش عرضه‌ها در بازار بودیم که این موضوع از سوی شرکت‌های دولتی و حقوقی صورت گرفت. به مرور بازار، خستگی خود را نشان داد و یک سری از سلسله اتفاقات باعث شد بازار روند صعودی خود را پس بگیرد و وارد روند نزولی شود.

قندچی اظهار داشت: با تکذیب شایعات و مطرح شدن موضوع عرضه صندوق‌های ETF، روند معاملات بورس در حال گرفتن جانی دوباره بود که موضوع فروش سهام عدالت در بازار مطرح و برخی از کارگزاری‌ها آغاز به فروش سهام عدالت کردند که این موضوع موج دوم عرضه در بازار را ایجاد کرد. برای جلب اعتماد مردم در بازار اعلام کردند سهام عدالت به صورت بلوکی در بازار عرضه می‌شود و برای جلوگیری از فشار فروش در بازار فروش خرد را کنسل کردند.

وی با بیان اینکه موج سوم فروش در بازار به دلیل انتشار خبری درباره صندوق‌های با درآمد ثابت بود، گفت: سازمان بورس اعلام کرد صندوق‌های با درآمد ثابت مجازند ۵ درصد از دارایی را صرف خرید کنند و باقی آن را باید در بازار به فروش برسانند. در کنار این مسایل با مشکل هسته معاملات روبرو بودیم که همه این مسایل دست به دست یکدیگر دادند تا شاخص از محدوده دو میلیون واحد تا محدوده یک میلیون و 600هزار واحد افت کند.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه از بین رفتن نااطمینانی‌ها لازمه رشد دوباره بورس است، گفت:  اکنون بهانه‌های لازم برای رشد بازار مهیا شده و باید منتظر ماند و دید تا چه میزان اخبار مثبتی که روز پنجشنبه منتشر شد می‌تواند بر روند صعودی بازار تاثیرگذار باشد. به نظر می‌رسد بازار دوباره به روند صعودی خود بازگردد اما نباید انتظار داشت سهام اصلاح شده در کوتاه‌مدت سقف قبلی خود را پس بگیرند.

وی با تاکید بر اینکه روند معاملات بازار در شهریورماه بهتر از ماه مردادماه خواهد بود، افزود: اکثر اصلاحاتی را که در بازار داشتیم عمیق بوده و برخی از سهام ۵۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است؛ بنابراین می توان امیدوار به روند صعودی معاملات بود اما با شتابی کمتر از چند ماه نخست سال بود.

حمید نوبهار، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با روند بازار سهام در هفته آینده بیان کرد: حرکت بازار در هفته‌های اخیر روزانه با نزول همراه بوده و شاخص کل،  شاخص هم‌وزن،شاخص 50 شرکت فعال و 30 شرکت بزرگ با افت ارزش‌های متوالی همراه بود.

وی افزود: با توجه به وضعیت ریزش‌ها که مستقیما ناشی از عدم هماهنگی در نوع حمایت از بازار سرمایه است ما در عرضه دارا دوم شاهد کشمکش میان وزارت اقتصاد و وزارت نفت بودیم و بعد از آن هم ورود خوب و زود هنگام مجلس باعث شد در نهایت دارا دوم در یک روز از طرف سازمان خصوصی‌سازی با پیگیری‌های مجدد عرضه شود اما این عرضه با بی‌اعتمادی مردم به بازار سرمایه همراه شد.

وی در رابطه با تصمیمات شورای عالی بورس گفت: بعد از تشکیل جلسه شورای عالی بورس تصمیم گرفته شد از سهم‌های شاخص‌ساز حمایت شود و این اتفاق را در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته پیش شاهد بودیم، هر چند نتوانست روند نزولی بازار را برگرداند اما در سهم‌های مهم صف‌های فروش جمع شد.

وی در رابطه با پیش‌بینی وضعیت بازار در هفته آینده گفت: به نظر می‌رسد اگر این حمایت‌ها از بازار ادامه‌دار باشد در هفته پیش‌رو به سمت تعادل پیش خواهیم رفت و بعد از آن به مرور بازگشت سیر صعودی را شاهد خواهیم بود

بازدهی مثبت همه بازارهای مالی به جز بورس

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در مرداد ماه بازدهی همه بازارهای مالی به جز بورس مثبت شده است. طی این ماه یورو با حدود ۱۴درصد رشد نرخ، سوده‌ترین بازار مالی بود و دلار هم به بازدهی ۱۰درصدی رسید.

همچنین در این ماه بهای طلا و سکه هم افزایش یافت؛ بر این اساس طلا با بازدهی ۱۰.۱ درصدی در جایگاه دوم این لیست قرار گرفت و قیمت سکه هم ۵.۸درصد رشد کرد. اما در این میان شاخص بازار سرمایه منفی شد و به این ترتیب بورس با افت۸.۲درصدی، زیان‌ده‌ترین بازار مالی مرداد ماه عنوان گرفت.

با توجه سیر نزولی بازار سرمایه امروز دوشنبه در ادامه ریزش بازار، شاخص کل مجددا بیش از سه درصد ریزش داشت و به مرز یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد رسید. اما با توجه به آخرین سیگنال‌ها، بورس هفته بعد چه خواهد شد؟