کارتن خوابهایی که 7 میلیارد دلار بالا کشیدند

جمعه،۰۲ آبان ۱۳۹۹ - ۱۹:۴۹
رئیس کل بانک مرکزی از فساد ناشی ازتخصیص ارز دولتی پرده برداشت

هر سال در نیمه دوم مهرماه، حال و هوای بخش عمده ای از حوزه اقتصاد کشور به موضوع صادرات معطوف می شود. اما مهر امسال خبری از مراسم و یا آمار امیدوارکننده مبتنی بر رشد صادرات نبود. برعکس این بار، جلوه دیگری از صادرات در این ایام مطرح شد؛ هفت میلیارد دلار پول بیت المال به کشور بازنگشته  و دست مردم به 70  شهروند و روستایی ندار و بی پول و کارتن خواب است.

هر سال در نیمه دوم مهرماه، حال و هوای بخش عمده ای از حوزه اقتصاد کشور به موضوع صادرات معطوف می شود. اما مهر امسال خبری از مراسم و یا آمار امیدوارکننده مبتنی بر رشد صادرات نبود. برعکس این بار، جلوه دیگری از صادرات در این ایام مطرح شد؛ هفت میلیارد دلار پول بیت المال به کشور بازنگشته  و دست مردم به ۷۰  شهروند و روستایی ندار و بی پول و کارتن خواب است.

بنا به گفته رئیس کل مرکزی و به استناد گزارش وزارت اطلاعات، ۷۰ نفر از صادرکنندگان ارز چهارهزار و دویست تومانی تومانی از جمله اقشار ضعیف، بی پول و یا روستایی هستند. خبر تلخی است که بشنویم پول مردم با رندی و تردستی به جیب عده ای فرصت طلب و رانت خوار برود. حالا وزارت اطلاعات باید با پیگیری سرنخ ها از افرادی که رابط و کارچاق کن این کار بوده اند، به سرنخها برسد و این افراد را به دادگاههای کشور معرفی کند و در نهایت مردم بدانند هفت میلیارد دلار ارز کجاست؟

رئیس کل بانک مرکزی گفت: بر اساس آخرین اعلام وزارت اطلاعات ۷۰ نفر از ۲۵۰ صادرکننده ای که به قوه قضاییه ارجاع داده شده اند، کارتن خواب، روستایی و از افراد ضعیف جامعه هستند.

عبدالناصرهمتی در نود و نهمین نشست دولت با بخش خصوصی اظهار داشت: در شرایط فعلی با وجود تحریم ها، مجبور به اعمال سخت گیری های بیشتر در بازگشت ارز صادراتی شده ایم. وی با تاکید بر اینکه سخت گیری های جدید برای تحت فشار قرار دادن صادرکنندگان نیست، تصریح کرد: از نظر دولت، صادرات غیر نفتی همیشه مورد اهمیت بوده است، زیرا رشد این بخش مراحل بالاتر توسعه و رفاه عمومی را در پی دارد. بانک مرکزی باید پاسخگوی درخواست های مختلف وارد کنندگان، صادرکنندگان، کشاورزان، وزارتخانه های بهداشت و صمت برای تامین ارز باشد.

همتی گفت: از سوی دیگر موضوع ارزش پول ملی، توان مردم و تاثیر آن در توزیع، تولید و نقدینگی نیز وجود دارد که تمام این فشارها بر بانک مرکزی است و اگر به موقع وارد عمل نشود، بخش های مختلف دچار آسیب می شوند. وی در خصوص مشکلات صادرکنندگان خاطرنشان کرد: تاکنون از ۱۰۸ صادرکننده خوشنام در بخش های مختلف پتروشیمی، فولاد، مواد غذایی که حجم عظیمی ارز برای کشور آورده اند، تقدیر کردیم که با تلاش خود اقتصاد کشور را اداره می کنند.

همتی افزود: این گروه از صادرکنندگان که هر کدام بیش از ۱۰ میلیون دلار صادرات داشته اند، ۲۶ میلیارد دلار ارز را در دو سال به چرخه اقتصادی کشور بازگردانده اند که رقم قابل توجهی است. وی با بیان اینکه دلیل افزایش نرخ ارز بخشنامه های بانک مرکزی نیست، اظهار داشت: کاهش درآمدهای ارزی کشور از دلایل اصلی نوسانات نرخ است که با توجه به اینکه در دوره ای ۵۰ میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم این روند قابل پذیرش است.

همتی درخصوص معرفی صادرکنندگان متخلف به مراجع قانونی تصریح کرد: بانک مرکزی به هیچ عنوان قصد معرفی متخلفان به قوه قضاییه را ندارد، اما مطابق قانون مصوب در جلسه شورای عالی هماهنگی با حضور سران سه قوه، بانک مرکزی موظف شد تا صادرکنندگان متخلف را به قوه قضاییه ارجاع دهد.   وی با اشاره به اینکه در دو سال گذشته پرونده ۲۵۰ نفر را به قوه قضاییه ارجاع شده است، تاکید کرد: این افراد با حدود هفت میلیارد دلار بدهی حتی یک دلار ارز حاصل از صادرات را به کشور بازنگردانده اند و از تولیدکنندگان نیز محسوب نمی شوند.

وی افزود: ۷۰ نفر از افراد بازداشتی بر اساس آخرین اعلام وزارت اطلاعات، کارتن خواب از اقشار ضعیف و روستایی هستند. کارت بازرگانی یکبار مصرف دادند دست اینها و یک عده‌ای صادراتشان را انجام دادند و ارزشان را هم برنگرداندند. همتی با بیان اینکه دولت به دنبال حمایت کامل از صادرکنندگان است، تاکید کرد: کسانی که در بازگشت ارز صادراتی تعلل می کنند، موجب افزایش نرخ ارز می شوند که آسیب به اقشار مختلف جامعه را در پی دارد.

رییس بانک مرکزی تاکید کرد: من از پشت پرده ها خبر دارم و در جریان علت کاهش صادرات در نیمه نخست سال جاری هستم.