تهدید ترامپ علیه ترکیه اشتباه و غیرقابل قبول است

يکشنبه،۰۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۴

پرفسور گلنور آیبت مشاور ارشد اردوغان گفت: پیام توییتری تهدیدآمیز ترامپ و معاون وی علیه ترکیه غیرقابل قبول بوده و این استراتژی مورد استفاده مقامات کاخ سفید اشتباه و فاقد پشتیبانی فکری منطقی است.

تهدید ترامپ علیه ترکیه اشتباه و غیرقابل قبول است

پرفسور آیبت در گفت و گو با تلویزیون سی.ان.ان.تورک به ماجرای بروز تنش جدید در روابط میان آنکارا و واشنگتن به دلیل محکومیت حبس خانگی یک کشیش آمریکایی در شهر ازمیر پرداخت و اظهار کرد: موضع دولت ترامپ در مواجهه با موضوع محکومیت خانگی آندرو برونسون در ترکیه حاکی از اختلاف نظرهایی در میان مقامات حاکم در کاخ سفید بود چرا که به رغم پیام تهدید آمیز وی علیه ترکیه، وزیر خارجه این کشور از این اقدام ترکیه استقبال کرد.
وی بیان کرد: اکنون یک کارگروه مجرب متشکل از کارشناسان آمریکایی و ترک در خصوص موضوعات مورد اختلاف حقوقی تشکیل شده است که به طور مرتب در حال مذاکره و رفع ابهامات هستند اما موضوع برونسون آمریکایی و هاکان آتیلا مدیر هالک بانک ترکیه در این کارگروه مطرح نمی شود.
وی اضافه کرد: دستگاه قضایی ترکیه با در نظر گرفتن بیماری برونسون، حسن نیت نشان داد و با صدور حکمی وضعیت او را به حبس خانگی تبدیل کرد اما ترامپ و معاون وی به جای احترام به دستگاه قضایی و تشکر از این اقدام ترکیه، رفتار تهدید آمیز از خود نشان دادند که به هیچ عنوان از سوی ترکیه قابل قبول نیست و تاثیری در تغییر وضعیت این کشیش آمریکایی ندارد. 
وی تاکید کرد: برونسون به جرم جاسوسی و ارتباط با گروه گولن در ترکیه بازداشت و با حکم دادگاهی مستقل به حبس محکوم شد چرا که اقدامات وی از ابعاد مختلف تهدیدی علیه امنیت ملی ترکیه بود.
روز گذشته اردوغان نیز سکوت خود در این خصوص را شکست و تاکید کرد: ما از کاری که کرده ایم عقب نشینی نمی کنیم چرا که بند ناف ما به آمریکا بسته نشده است. 
وی افزود: آمریکا فراموش نکند که با چنین مواضع تهدیدآمیزی، یک شریک صادق خود را از دست خواهد داد.
وضعیت آندرو برونسون کشیش آمریکایی که به اتهام همکاری با گروه گولن، پ.ک.ک و نیز جاسوسی به نفع آمریکا در ترکیه بازداشت و زندانی شده و چند روز پیش حکم محکومیت او به حبس خانگی تبدیل شد، تنش جدیدی را در روابط رو به بهبود بین ترکیه و آمریکا ایجاد کرد.
همچنین خودداری آمریکا از استرداد فتح الله گولن روحانی مسلمان ترک تبار ساکن آمریکا که متهم ردیف اول کودتای دو سال پیش ترکیه اعلام شده، در ماه های گذشته محملی برای تنش و اختلاف بین مقامات آنکارا و واشنگتن شده است.
مقامات آنکارا مدعی هستند که گولن کودتای دو سال پیش ترکیه را سازماندهی کرده و به همین منظور با تشکیل پرونده و ارسال مدارک خواهان استرداد وی از آمریکا شده اند ولی هشت درخواست دولت ترکیه در این زمینه از سوی مقامات آمریکا رد شده و همین امر سبب خشم مقامات آنکارا شده است.
گولن که دارای قرائت خاصی از اسلام موسوم به اسلام آمریکایی است، از دهه 70 میلادی با تشکیل شبکه ای موسوم به 'جنبش خدمت' (هیزمت) اقدام به راه‌اندازی سرویسی برای خدمت عمومی و آموزشی کرده و بسیاری معتقدند که او با کمک مالی و پشتیبانی آمریکا در صدد جایگزین کردن اسلام آمریکایی در کشورهای مسلمان است.
بسیاری از منتقدان دولت ترکیه و برخی رسانه های ترک و آمریکایی، دستگیری برونسون کشیش آمریکایی در ترکیه و خودداری از استرداد گولن را به هم مرتبط دانسته و اقدام ترکیه برای زندانی کردن این کشیش را گروکشی عنوان کرده اند.
هر چند که دولت ترکیه این ادعا را رد کرده و محاکمه و زندانی شدن این کشیش آمریکایی را روند عادی حقوقی در رسیدگی به یک پرونده قضایی عنوان کرده، ولی شواهد نشان می دهد که دولت ترکیه با این کار درصدد است تا ایالات متحده آمریکا را به صورت غیرمستقیم تحت فشار قرار داده و آنها را مجبور به استرداد گولن کند.
برونسون که به اتهام همکاری با گروه گولن و پ.ک.ک و نیز جاسوسی به نفع آمریکا در شهر ازمیر ترکیه بازداشت شده بود، هفته گذشته در دادگاه این شهر به حبس خانگی محکوم شد.
دادگاه شهر ازمیر ترکیه حکم بازداشت در زندان این کشیش آمریکایی را به علت وضعیت جسمانی وی به حبس خانگی تبدیل کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، دادگاه رسیدگی کننده در جلسه روز چهارشنبه هفته گذشته خود با در نظر گرفتن جمع آوری اسناد مربوط به وقوع جرم، وضعیت جسمانی متهم و بدون در نظر گرفتن تابعیت، حکم او صادر کرد.
برونسون نهم دسامبر 2016 (19 آذرماه 1395) با شکایت دادستانی ازمیر و به اتهام همکاری با گروه‌‌های تروریستی و تلاش برای اقدامات خرابکارانه بازداشت شده بود.
دولت آمریکا در یک سال و نیم سال گذشته همواره خواهان آزادی این کشیش بوده و محاکمه وی در این مدت جزو اختلافات آنکارا و واشنگتن بوده است.
مقامات واشنگتن معتقدند که این کشیش به علت خودداری آمریکا از استرداد فتح الله گولن متهم کودتای دو سال پیش، گرو گرفته و با هدف فشار بر دولت آمریکا زندانی شده است.
هفته گذشته، مقامات آمریکایی اقدام قضایی ترکیه در خصوص این کشیش را تقبیح کرده و خواستار آزادی وی شدند اما در مقابل مقامات آنکارا، تهدید واشنگتن را دخالت در امور قضایی کشور خود قلمداد کردند.
محکومیت حبس خانگی این کشیش آمریکایی در ترکیه در روابط دو کشور آنقدر اهمیت یافت که موجب واکنش دونالد ترامپ شد و رییس جمهوری آمریکا در پیامی توییتری تهدید کرد: ایالات متحده به دلیل بازداشت طولانی مدت آندرو برونسون که یک مسیحی بزرگ، مرد خانواده و انسانی فوق العاده است، تحریم های گسترده ای را علیه ترکیه اعمال می کند. این مرد با ایمان و بی گناه باید فورا آزاد شود.
همچنین مایک پنس معاون اول ریاست جمهوری آمریکا نیز طی سخنانی در وزارت خارجه این کشور اظهار کرد: ایالات متحده تا زمان آزاد شدن کشیش برونسون، این مرد با ایمان و بی گناه تحریم‌های بزرگی را بر ترکیه اعمال خواهد کرد.
بلافاصله پس از این تهدیدات، مقامات آنکارا نیز واکنش نشان دادند به طوری که ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه گفت: زبان تهدید آمیز مقامات آمریکایی علیه ترکیه به عنوان یکی از متحدان ناتو، غیرقابل قبول است.