جدا شدن بزرگترین کوه یخی جهان

جمعه،۲۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۵

با جدا شدن یکی از بزرگ‌ترین کوه‌های یخی جهان که تاکنون شناخته و ثبت شده از منطقه‌ای در قطب جنوب، بار دیگر زنگهای خطر درباره حال نامساعد زمین به صدا درآمده است.

جدا شدن بزرگترین کوه یخی جهان

به گزارش بی‌بی‌سی، مساحت این توده یخی، ۶۰۰۰ کیلومتر مربع، معادل هشت برابر مساحت شهر تهران است. بنا بر خبر اعلامی، یک ماهواره آمریکایی تصاویری از این کوه یخی شناور را در حال گذشتن از منطقه‌ای به "نام لارسن‌ سی آیس‌شلف" در جنوبگان ثبت کرده است.

دانشمندان از بیش از یک دهه پیش در حال مطالعه روی ترکی روی یخ‌های منطقه لارسن بودند و پیش‌بینی جدا شدن یک توده یخی از این منطقه را کرده بودند. ایجاد گسل در کوه‌های یخی این منطقه از حدود ۳ سال پیش شدت گرفت و از آن زمان احتمال جدا شدن بخشی از آن روز به روز بیشتر می‌شد.

این توده یخی جدا شده که حدود ۲۰۰ متر ضخامت دارد، در کوتاه مدت با سرعت زیادی حرکت نخواهد کرد و چندان از منطقه فعلی خود دور نخواهد شد.اما جریان‌های آب و باد احتمالا این توده عظیم را در نهایت به سمت شمال قطب جنوب هدایت می‌کند و در آن صورت این کوه یخی به مانعی برای کشتیرانی در آن منطقه تبدیل خواهد شد.

گفته می‌شود توده یخی جدید از نظر بزرگی در میان ۱۰ کوه یخی است که تاکنون جدا و شناور شده‌اند. اما با بعضی از توده‌های بسیار عظیمی که تاکنون دیده شده، قابل مقایسه نیست.

پیشتر، بزرگترین کوه یخی شناور در منطقه تحت پوشش ماهواره‌ها در سال ۲۰۰۰ از منطقه "راس آیس‌شلف"(Ross IceShelf) جدا شد و مساحت آن ۱۱ هزار کیومتر مربع است. شش سال بعد تکه‌های این کوه یخی غول‌پیکر هنوز شناور بودند و از آبهای اطراف نیوزیلند می‌گذشتند. در سال ۱۹۵۶ گزارش شد که یک کشتی یخ‌شکن نیروی دریایی آمریکا با تکه‌ای شناور به مساحت ۳۲ هزار کیلومتر مربع - به اندازه مساحت کشور بلژیک - روبرو شد، اما در آن زمان ماهواره‌ای نبود که این برخورد را ثبت کند.

بازگشت آمریکا به معاهده پاریس با هدف توجه بیشتر به محیط زیست و کاهش گازهای گلخانه ای بوِیژه کربن، از خبرهای خوب برای علاقمندان و فعالان محیط زیست است. چند هفته پیش نیز دادگاه لاهه، با صدور حکمی، شرکت اکسون موبیل را مجبور به کاهش 50 درصدی تولید کربن در فعالیتهای اکتشاف و بهره برداری نمود.

حفظ محیط زیست در تمامی جنبه ها، اقدامی است در مراقبت از امروز و فردای جهان.