اجماع جهانی برای کنترل گرمایش زمین

جمعه،۲۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۹:۵۲
کاپ 26 چه دستاوردی برای زمین و ساکنانش داشت؟

اجلاس جهانی مبارزه با تغییرات اقلیمی در گلاسکو (کاپ ۲۶) به کار خود پایان داد. کشورهای جهان سرانجام بر سر پیمانی در راستای محدود کردن میزان افزایش دمای زمین به توافق رسیدند. در این اجلاس نزدیک به ۲۰۰ کشور شرکت داشتند.

اجماع جهانی برای کنترل گرمایش زمین

پس از گذشت بیش از دو هفته اجلاس جهانی مبارزه با تغییرات اقلیمی شامگاه شنبه ۱۳ نوامبر (۲۲ آبان) در گلاسکو خاتمه یافت. این کنفرانس به دلیل کشمکش و اختلافات بر سر پیش‌نویس یک روز بیشتر از موعد ادامه پیدا کرده بود.

نزدیک به ۲۰۰ کشور شرکت‌کننده در این اجلاس سرانجام توانستند بر سر پیمانی برای مقابله با گرمایش زمین و محدود کردن میزان افزایش دمای زمین توافق کسب کنند. توافق به‌دست آمده در کاپ ۲۶ در گلاسکو نخستین معاهده اقلیمی است که در به صراحت قصد دارد مصرف زغال را کاهش دهد؛ سوختی فسیلی بزرگ‌ترین عامل تولید گازهای گلخانه‌ای محسوب می‌شود. به این ترتیب روزنه‌ای از امید برای کاهش روند گرم شدن کره زمین تا حداکثر ۱،۵ درجه سانتی‌گراد بالاتر از میزان پیش از دوره صنعتی‌شدن حفظ شده است.

اجلاس گلاسکو بیست و ششمین نشست از نوع خود بود، اما نخستین اجلاسی است که توافق به‌دست آمده در آن صریحا خواستار کاهش سوخت‌های فسیلی است و از این رو بسیاری‌ها آن را از این لحاظ تاریخی ارزیابی می‌کنند. شماری از کشورها و به ویژه سازمان‌ها و نهادهای زیست‌محیطی در عین حال از این ناخرسند هستند که تعهد مربوط به ترک مصرف زغال که در پیش‌نویس اولیه گنجانده شده بود، به دلیل مخالت‌هایی به رهبری هند، کنار گذاشته شد.هند در آخرین روز کنفرانس گلاسکو با پیشنویس قطعنامه پایانی این اجلاس در خصوص حذف مصرف زغال سنگ و همچنین یارانه‌های سوخت‌های فسیلی مخالفت ورزید.

بند ۳۶ در توافق گلاسکو که به این موضوع اختصاص دارد، در نهایت اصلاح شد و به جای درخواست برای "حذف" مصرف زغال از کشورهای جهان خواسته شده است، مصرف این سوخت فسیلی را "کم کنند". بهوپندر یاداو، وزیر محیط زیست هند در راستای مخالفتش با بند ۳۶ پیش‌نویس توافق در اجلاس گلاسکو به لزوم دادن یارانه به مردم فقیر این کشور برای تامین گاز مایع (کپسول‌های  گاز پروپان و بوتان) اشاره کرد. او گفت: مبارزه با تغییرات اقلیمی باید تلاش دولت‌های در حال پیشرفت برای بالا بردن استانداردهای زندگی مردم فقیر را نیز در نظر بگیرد. هند بعد از ایران و چین بیشترین یارانه انرژی‌های فسیلی را در جهان ارائه می‌کند. ایران نیز در این رابطه از موضع مخالفت‌آمیز هند در خصوص حذف یارانه‌های سوخت‌های فسیلی دفاع کرد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در واکنش به توافق به دست آمده در اجلاس گفت: متن تصویب شده نتیجه یک مصالحه است که منافع، تضادها و وضعیت اراده سیاسی در جهان امروز را بازتاب می‌دهد. به گفته او گام‌های مهمی برداشته شد، اما اراده سیاسی جمعی لازم و کافی وجود نداشت تا بر برخی از تضادهای عمیق غلبه شود.

در پایان اجلاس کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل (COP26)، نمایندگان ۴۵ کشور جهان متعهد شدند که تا سال ۲۰۵٠ انتشار گاز دی اکسید کربن را به  صفر برسانند. در جریان این کنفرانس دو هفته‌ای که با حضور نمایندگانی از ۱۹٠ کشور جهان، روز در شهر گلاسگو در اسکاتلند برگزار شد، مذاکرات دیپلماتیک فشرده‌ای پیرامون چگونگی  مقابله با گرمایش زمین به عنوان یک چالش مشترک جهانی، صورت گیرد.

همچنین به گزارش خبرگزاری فرانسه، ۴۵ کشور جهان، روز چهارشنبه ۳ نوامبر/۱۲ آبان، در جریان کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در گلاسکو، توافق کرده اند که با کنار گذاشتن مصرف زعال سنگ، انتشار گاز دی اکسید کربن را تا سال ۲۰۵۰ به صفر برسانند. این کشورها همچنین متعهد شده اند که اهداف و تعهدات خود را برای مقابله با اثرات تغییرات آب و هوایی و نحوۀ کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، هر پنج سال یک بار بازبینی و بررسی کنند.

همچنین قرار است که این کشورها سالانه گزارشی را در مورد روند پیشرفت خود و برنامه هایی که برای دستیابی به این اهداف در آنها سرمایه گذاری کرده اند، ارائه کنند.

تعهد بیش از چهل کشور جهان برای خنثی سازی انتشار گاز دی اکسید کربن تا سال ۲۰۵۰، می تواند یکی از مهمترین دستاوردهای کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل در گلاسکو، قلمداد شود. نمایندگان این کشورها متعهد شده‌اند هرنوع سرمایه‌گذاری برای ساخت نیروگاه‌های تازه زغال سنگ را در داخل و خارج از کشورهای خود متوقف کنند. لهستان، ویتنام و شیلی از جمله کشورهایی هستند که برای نخستین بار تعهد داده اند مصرف زغال سنگ را کنار بگذارند.

زغال سنگ اصلی‌ترین منبع تولید گازهای گلخانه‌ای و تغییرات اقلیمی ناشی از آن محسوب می‌شود. چین، آمریکا، هند و روسیه و استرالیا به ترتیب بزرگ‌ترین تولیدکنندگان دی‌اکسید کربن هستند.

در پایان اجلاس تغییرات اقلیمی کاپ ۲۶، بریتانیا اعلام کرد ۴۲ کشور توافق کرده‌اند که مصرف زغال سنگ را کنار بگذارند که در میان آنها لهستان، ویتنام و شیلی جزو ۱۸ کشوری هستند که برای اولین بار تعهد می‌دهند دیگر نیروگاه با سوخت زغال سنگ نسازند. اقدامی که می‌تواند از دستاوردهای مهم اجلاس جهانی گلاسگو در اسکاتلند باشد. کاپ 26 به پایان رسید، اما تبعات تصمیمات در خصوص تغییرات آب و هوا برای سالیان دراز ادامه خواهد داشت.

به گزارش سرویس جهانی بی بی سی، دنیل روپاسزو 25 ساله از کشور مجارستان، عضو گروهی از هنرمندان و فعالان است که هر ساله با هدف خلق آثار هنری بر مبنای بحران تغییرات اقلیمی از کاپ دیدن می کنند. آرتیویست نتورک" ، گروهی که دنیل عضو آن است، کمپین "خلق کن، مرتبط کن، و در هم بشکن" را به راه انداخته اند. هر ساله پس از مذاکرات کاپ، این گروه دیوارنگاره هایی تامل برانگیز خلق میکنند که مردم فراموش نکنند چه در شهرشان میگذرد.